english site

Kernel development from scratch


του Γιάννη Τσιομπίκα

Αυτή η σειρά άρθρων ξεκίνησε με αφορμή την κυκλοφορία ενός νέου περιοδικού, του linux inside, που στοχεύει να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό από άλλα παρεμφερή περιοδικά του χώρου, και να απευθυνθεί και σε άτομα που ασχολούνται, ή θέλουν να ασχοληθούν, βαθύτερα με τον προγραμματισμό.

Σκοπός αυτών των άρθρων δεν είναι να καλύψουμε τα πάντα γύρω από το kernel development, αλλά να βάλουμε τις βάσεις για την δημιουργία ενός απλού πυρήνα που να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω πειραματισμό και απόκτηση γνώσης στον προγραμματισμό πυρήνων λειτουργικών συστημάτων.

Δεν θα αναλωθούμε στα θεωρητικά, αλλά θα λερώσουμε τα χέρια μας, θα ξεκινήσουμε από το μηδέν και θα φτιάξουμε έναν μικρό και απλό πυρήνα. Ο πυρήνας αυτός αν και δεν έχει ελπίδα να φτάσει σε σημείο να γίνει χρήσιμος και πλήρης, παρόλα αυτά θα μας διδάξει κάποια βασικά πράγματα γύρο από τον προγραμματισμό λειτουργικών συστημάτων, την διαχείριση του hardware του υπολογιστή, και πάνω από όλα θα μας προσφέρει ατέλειωτες ώρες διασκέδασης και εντατικού hacking :)

Στο site αυτό θα βρείτε τον συνοδευτικό κώδικα όλων τον άρθρων, ο οποίος είναι απαραίτητο συμπλήρωμα κατά την ανάγνωση του άρθρου μιας και θα γίνονται συνεχείς αναφορές σε αυτόν. Στο ίδιο το άρθρο θα υπάρχουν μόνο κάποια μικρά κομμάτια κώδικα μιας και θα ήταν αδύνατο να χωρέσει όλος στις σελίδες του περιοδικού. Ο κώδικας διανέμεται υπό την GNU General Public License version 3 ή νεώτερη.

Επιπλέον εδώ θα βρείτε και τα άρθρα των περασμένων τευχών, τα οποία θα δημοσιεύονται υπό την άδεια Creative Commons Attribution-Sharealike (ελεύθερη τροποποίηση και αναδιανομή υπό τους ίδιους όρους) περίπου δύο μήνες μετά την αρχική δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό. Έτσι ακόμα και αν χάσατε ένα τεύχος θα μπορείτε να συνεχίσετε την παρακολούθηση της σειράς χωρίς πρόβλημα.